Gnosjöandan som konstverk - på din ort

Lördagen den 1 oktober 2011 invigdes fem av konstverken i projektet Gnosjöandan som konstverk. I strålande solsken kunde landshövding Minoo Akhtarzand och kommunalråd Arne Ottosson presentera konstverken och konstnärerna på respektive ort för en intresserad publik. Flera av samhällsföreningarna hade ordnat ett festligt mottagande med fika, musik och mingel. Det blev en fantastisk final för projektet och Gnosjö kommun är fem konstverk rikare. Det sjätte och sista konstverket i projektet, Berså i Hillerstorp, blev högtidligen invigt under jubileumsfirandet av Gnosjö kommun 60 år, den 25 augusti 2012. Samhällsföreningen i Hillerstorp och Gnosjöandans Näringsliv ordnade musikunderhållning och bjöd på kaffe med bakelse, och glass till alla barn.

Berså i Hillerstorp

Berså är placerad i Hillerstorp, mellan Betaniakyrkan och järnvägen. På samma plats stod tidigare en mäktig gran. Konstnär är Kerstin Hedström från Luleå.

"Berså är en sittskulptur av föremål som tillverkas i regionen. I Gnosjö tillverkas mängder av betydelsefulla föremål. Som en hyllning till tillverkarna, och till den historia tingen bär på, vill jag uppföra en berså av tusentals av just de där finurliga och fantastiska sakerna; föremål av metall som tillverkas - och har tillverkats - i bygden. Kerstin Hedström"

Till Kerstin Hedströms hemsida

 

Pussel i Gnosjö

Pussel har fått sin  plats i Gnosjö centrum, strax utanför TeHås. Konstnär är Björn Jäderås från Tingsryd. Verket föreställer en karta över de fem socknarna i kommunen och mässingslåsen som förbinder delarna symboliserar viktiga historiska verksamheter i trakten.

"Det finns många olika skäl till varför Gnosjötrakten varit så framgångsrikt i företagande. Ett skäl tror jag är samarbete och detta har jag tagit fasta på. Det blev då ett pussel som ju förutsätter att de olika bitarna "samarbetar". Idén är att illustrera detta genom att olika pusselbitar får representera olika grupper i samhället. Det kan vara olika kommundelar, företag, föreningar, församlingar med flera. Men också enskilda personer. Björn Jäderås"

 

Meander i Nissafors

Meander ärp lacerat i Nissafors precis vid infarten till Köpmansgatan. Konstnär är Pia Jonsson från Skillingaryd. I konstveket kan regnvatten samlas och sedan sakta rinna ut. Flödet leder tanken till Nissan och det viktiga vattnet.

"I mitt konstverk finns kopplingar till Nissan och vattnet som varit en viktig energikälla. Tanken är också att det ska vara en mötesplats för dem som bor på orten och en plats som man kan sitta och hänga på. Pia Jonsson"