Industrimuseer i Gnosjö

Industrimuseerna Töllstorp, Hylténs och Gåröström är levande museer, där visning av autentiska industrimiljöer och fungerande maskiner alltid ingår i besöket.

Dessa industrihistoriska miljöer kan ni också besöka på egen hand. Tillsammans ger anläggningarna en komplett och mångfacetterad bild av industrialiseringen i bygden och av den historiska bakgrunden till den berömda småföretagarandan i regionen - oftast känd som "Gnosjöandan".

Töllstorp Industrimuseum

Töllstorps Industrimuseum visar dragning av metalltråd, metallduksvävning och tillverkning av bland annat hönsglasögon, musfällor, hårnålar och säkerhetsnålar. På museiområdet mals dessutom mjöl i egen kvarn. Området är beläget i en vacker ådal med porlande vatten och snurrande vattenhjul. Vid mangårdsbyggnaden, där visningarna utgår och avslutas, finns bord för medhavd fika, samt modern handikappanpassad toalett.

Hylténs Industrimuseum

1974 Stängdes Hylténs metallvarufabrik, och sen dess har tiden stått still i den gamla verkstaden där de flesta maskinerna är över hundra år gamla. Här visas förutom den gamla verkstaden även kontoret, lagret och till och med den gamla generatorn, som varit i drift sen 1898! På Hylténs tillverkades gjutformar och än idag gjuts de vackra Hylténs-klockorna som säljs i museibutiken.