Industrimuseer i Gnosjö

Industrimuseerna Töllstorp, Hylténs och Gåröström är levande museer, där visning av autentiska industrimiljöer och fungerande maskiner alltid ingår i besöket. Kontaktuppgifter: Hylténs industrimuseum: 0370-91700 Töllstorps industrimuseum: 0370-99106

Dessa industrihistoriska miljöer kan ni också besöka på egen hand. Tillsammans ger anläggningarna en komplett och mångfacetterad bild av industrialiseringen i bygden och av den historiska bakgrunden till den berömda småföretagarandan i regionen - oftast känd som "Gnosjöandan".

Töllstorp Industrimuseum

Töllstorps Industrimuseum visar dragning av metalltråd, metallduksvävning och tillverkning av bland annat hönsglasögon, musfällor, hårnålar och säkerhetsnålar. På museiområdet mals dessutom mjöl i egen kvarn. Området är beläget i en vacker ådal med porlande vatten och snurrande vattenhjul. Vid mangårdsbyggnaden, där visningarna utgår och avslutas, finns bord för medhavd fika, samt modern handikappanpassad toalett.

Tel: 0370-99106

Hylténs Industrimuseum

1974 Stängdes Hylténs metallvarufabrik, och sen dess har tiden stått still i den gamla verkstaden där de flesta maskinerna är över hundra år gamla. Här visas förutom den gamla verkstaden även kontoret, lagret och till och med den gamla generatorn, som varit i drift sen 1898! På Hylténs tillverkades gjutformar och än idag gjuts de vackra Hylténs-klockorna som säljs i museibutiken.

Tel: 0370-91700